Perşembe, Eylül 01, 2005

Londra ve Sri Lanka'nın Bağrından: M.I.A.


Arular (2005): Albümün kapağı müziğin
estetiğini harika yansıyıtor.
Sri Lanka'lı bir devrimcinin (anlarsınız ya) bir çeşit sürgünde Londra - Sri Lanka arasında büyüyen kızı M.I.A., gerçek adıyla; Maya Arulpragasam. Hikayesinin bizim konumuz olmasını sağlayan ise bu senenin başlarında müzik dünyasına -tabiri caizse- bomba gibi düşmesi.

Kendin-yap estetiğinin tek kişi tarafından da bir orkestra gibi gerçekleştirilebildiği günümüzde, M.i.a. da albümünü oturma odasında kaydedenlerden. (Yakın zamanlarda yine Londra'dan yeşeren Grime akımı gibi mesela)

Arular'da Hip-hop, electro ve grime gibi şeyler hissetmek mümkün. Romantik tabirle, yerinde durmayan; fıkır fıkır bir albüm. Ama onu enteresan kılan garip sample'ları, enteresan vokali ve mühim konulara değinen şarkı sözleri.

Şu sıcak yaz günlerinin sonlarına yaklaştığımız günler -hazır olun geliyor- yaza damgasını vuran bu albümü tekrar tekrar dinlemek için fevkalade uygun bir zaman. O da kesmezse sevgilisi Diplo'yla birlikte hazırladıkları Piracy Funds Terorism'i de deneyebilirsiniz.

Bu yaz Lcd Soundsystem'la turladığını belirtip iki tane güzel röportajını da ekledikten sonra bir ayrıntıyla sona erelim. Sri Lanka ve Ingiltere arasında, bizim de yakından tanıdığımız "Almancı Sendromu"na benzer bir durumda olduğunu belirtiyor ve ekliyor:
[Bir Sri Lanka gazetesi diyor ki:] Bu kız, neyin nesi bilmiyoruz ama herkes onu konuşuyor. Şarkılarında ne dediğini de bilmiyoruz ama herhalde güzel ki beğeniyorlar. Bizim de ona destek vermemiz gerekir. Her ne kadar kıyafetlerini ve şarkılarını göz ardı etmeniz gerekecekse de bizim için iyi şeyler düşündüğü belli.
Düşünüyorum da benzer bir durum bir Türk kızı için olsaydı, biraz karikatürize tabi ama, ana bağlamda çok da farklı şeyler yazmazlardı. Bütün club'lar çalardı şarkılarını o ayrı ama...

1 yorum:

  1. M.i.a. hanımı en son Missy Elliot da keşfetmiş. Son albümü The Cookbook'ta feature ettirmiş. Çok güzel şarkı ("The Bad Man"), dinlensin.

    YanıtlaSil